Su Sisi Söndürme Sistemi
Su Sisi Söndürme Sistemi

Geçmişten günümüze daima insanlığı tehdit eden afetlerden biri yangınlardır. İnsanoğlu, soyunun devamlılığını sağlayabilmek için her türlü zorlukla başa çıkma yolları geliştirmiştir. Teknolojinin de gittikçe gelişmesiyle birlikte yangınlara müdahale edilebilmesi çok daha kolay hale gelmiştir. Yangınlarla mücadelede kullanılan birçok sistem vardır. Sulu söndürme sistemleri, köpüklü söndürmesistemleri, CO2 söndürme sistemleri bunlardan bazılarıdır. Alevleri durdurabilmek için temel olarak kullanılan su, bazı vakalarda söndürme için kullanılamayabilir. İşte bu noktada farklı söndürme metotları kullanılır.

Water Mist (Su Sisi) sistemi, suyun direkt olarak kullanılamadığı yangın tiplerinde kullanılabilir. Örneğin elektrikten kaynaklı yangınlarda veya zarar görülmemesi istenen evrakların bulunduğu alanlarda su sisi söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Çevreci yaklaşımların ve sprinkler söndürme sistemlerindeki su hasarının düşürülmesi açısından su sisi yangın söndürme sistemi oldukça etkili bir alternatiftir.

Su Sisi Sistemine Genel Bir Bakış

Su sisi yangın söndürme sistemi ilk kez 1930’lu yıllarda görülmüştür. Bu sistemin ilk tasarımları el nozulu şeklinde olup daha sonrasında mikro nozullu ve sabit boruya sahip sistemler oluşturulmuştur.

Su sisi sistemlerinde su bir sis bulutu halinde kullanılır. Su sisi, sıcaklığı düşürebilmek için yangın olan alandaki sıcaklığı emerek buharlaşmasını sağlar. Yaklaşık olarak 900 dereceden 50 dereceye kadar bir ısı farkı sağlayabilen su sisi sistemi yangınların kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir.

Su sisi sisteminde partiküller bulunur ve bu parçalar genleşerek oksijenin de uzaklaşmasını sağlar. Oksijenin yangının yayılmasındaki etkisi göz önüne alındığında bu durum yangının durdurulabilmesi açısından çok önemlidir. Burada bir nevi inert gazların boğma etkisi görülür. Dünyanın birçok yerinde kullanılan Water mist sistem alevlerin üzerine adeta bir sis şeklinde çökerek yangını durdurabilir.

Su sisi sistemi temelde ikiye ayrılır. Bunlardan biri tek ajanlı diğeri ise çift ajanlı olan türdür. Çift ajanlı su sisi sistemi daha yaygın olarak kullanılır.

Su Sisi (Water Mist) Söndürme Sistemi Avantajları Nelerdir?

Su sisi yangın söndürme sistemlerinin sıkça tercih edilmesinin bazı nedenleri vardır. Özellikle su sisi sistemi ile konvansiyonel söndürme yöntemleri karşılaştırıldığında su sisi yangın söndürme sistemleri pek çok avantaja sahiptir. Bu sistemin sağladığı avantajlar kısaca şunları içerir:

Su sisi sisteminde kullanılan boruların çapı küçük olduğundan dolayı kapladığı alan azdır.
Sprinkler söndürme sistemleri, yangın pompaları ve yangın hidrantı elemanları gibi sulu söndürme yöntemlerinde kullanılan suyun neredeyse yalnızca %10’u kullanılır. Su tüketimindeki bu düşüklük avantaj sağlar.
İnsan sağlığını tehdit eden bir özelliğe sahip değildir.
Su sisi sistemi uygulanacak alanın tamamen kapalı olması gerekmez.
Oksijeni yangının olduğu ortamdan uzaklaştırır.
Duman emilimi gerçekleştirilebilir.
Su sisi yangın söndürme sistemi çevreye herhangi bir zarar vermemektedir.
Bu sistemde 3 boyutlu söndürme efekti bulunur.
Yangına yakın mesafede bulunan eşyaların ısı enerjisi yayınımından korunmasını sağlar.
A ve B tipi yangınlarda uygulanan testlere göre yüksek düzeyde verimlilik içerir.

Su Sisi Çalışma Prensibi ve Su Sisi Nozulu

Su sisi söndürme sistemlerinin çalışma mekanizmasında su, sistemin içerisinde pasif bir şekilde bekler ve yangının algılanmasıyla birlikte harekete geçer. Bu su öncelikle su borular içerisinde ilerler ve çıkışa ulaşır. Bu esnada su sisi nozulu sayesinde su dairesel hareketle gelir ve yangının üzerine serpilir.

Su sisi nozuluyla birlikte 1 litre su 200 metrekare alana püskürtülebilir. Klasik hortumlarla püskürtülen söndürücülerin aksine su sisi sistemi suyun dağılmasını sağlayarak çok büyük genişlikteki bir alana yayılabilir.

Su Sisi Sistemi Nerelerde Kullanılır?

 NFPA’nın su sisi sistemleri gereklilikleri, NFPA 750: Su Sisi Yangından Korunma Sistemleri Standardında bulunmaktadır. Su sisi gazlı yangın söndürme yöntemlerine göre çok daha büyük avantaj sağlamaktadır. Özellikle söndürme sistemlerinde sıkça kullanılan Halon gazının yasaklanmasından sonra su sisi söndürme sistemleri çok daha yaygınlaşmaya başlamıştır.

Su sisi sistemleri sprinkler sistemlerin kullanıldığı birçok alanda görülebilir. Başlıca kullanım alanları ise şunlardır:

Elektrik odaları
Arşivler
Yakıt odaları
Hidrolik odalar
Müzeler
Tüneller
Gemi makine daireleri
Yürüyen merdivenler
Mutfak davlumbaz sistemleri
IT odaları

Su Sisi Sistem Komponentleri Nelerdir?

Su sisi yangın söndürme sistemleri iyi bir hidrolik hesabı yapılarak tasarlanmalıdır. Gerekli onayların alınmasından sonra uygun görülen tüm alanlarda su sisi uygulanabilmektedir.

Su sisi sistem parçaları şunları içerebilmektedir:

Su sisi sprinkler başlıkları
Su sisi spray nozulları
Sistem montaj elemanları
Vanalar
Borulama sistemleri
Fitting malzemesi

 

Water Mist System Nedir?

Su sisi sistemi olarak da bilinen Water mist sistem yüksek ve düşük basınçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek basınçlı Water mist sistemde sabit su 80 ila 200 bar arası değişebilen yüksek basınçlar kullanılarak alevlere püskürtülür. Düşük basınçlı su sisi sistemi ise yangın risklerinin daha az olduğu alanlarda yaklaşık olarak 4 barlık basınç ile uygulanır.

Su Sisi Nedir?

Su sisi suyun küçük parçacıklara ayrıştırılarak bir sis/bulut haline getirilmiş halidir. Bu partiküller sayesinde ortamın ısısının emilimi sağlanabilmektedir. Ayrıca bu partiküllerin genleşebilme özellikleri sayesinde ortamdaki oksijen oranı %21’den %17’ye düşebilir.

Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemleri İnsanlara Zarar Verebilir mi?

Su sisi hızı boşaltıldıktan sonra kolayca azalır dolayısıyla püskürtülen su sisi spreyleri zararsızdır.