Pano İçi Mikro Yangın Söndürme Sistemleri
Pano İçi Mikro Yangın Söndürme Sistemleri

Elektrik panoları başta olmak üzere aynı boyuttaki tüm alanlarda yangından korunmayı sağlayan pano içi yangın söndürme sistemleri, mikro söndürme sistemleri olarak da adlandırılır. Küçük ölçekli yapılara sahip olan bu sistemler için gerekli donanımların tamamı Cumhuriyet ayrıcalığıyla yurt dışından ithal edilir. Alanında uzman kişiler tarafından bakımının yapılması gereken cihazlar, rutin bakım prosedürleri sayesinde aktif özelliklerini uzun süre korur.

[Elektrik Panoları Yangın Söndürme Sistemi]

Pano İçi Mikro Söndürme Sistemleri Ne İşe Yarar? 

 

Elektrik-elektronik panolardaki söndürme ve koruma işlevini sağlayan mikro söndürme sistemi, küçük panoların kör noktalarında başlayan yangınların panonun bütününe zarar vermeden söndürülmesine yardımcı olur. Yangınları hızlı bir şekilde söndürebilen pano içi yangın söndürme sistemi sayesinde elektrik donanımı da güvence altına alınır. Söz konusu alanın yangından korunması konusunda tek etkin sistem olan pano söndürme sistemi, direkt ve indirekt çalışma prensibi şeklinde monte edilebilir. Söndürücü gaz olarak HFC 23ea gazı kullanılan pano içi yangın söndürme sistemi, boru veya tubing şeklinde döşenebilir.

Pano İçi Mikro Söndürme Sistem Tasarımı Nasıl Yapılır?

 

Mikro söndürme sistemleri tasarımında kabloların geçtiği yere polimer borular döşenir. Çok sayıda eriyen bölümden oluşan bu borular, hiçbir kör nokta kalmayacak şekilde döşendiği için yangın hangi taraftan başlarsa başlasın anında müdahale etme şansı sunar. Bu sistemde polimer boruların zayıf noktalarının yangın sırasında meydana gelebilecek ısı ile söndürme nozulu gibi çalışması planlanır.  

 

Pano söndürme sistemi tasarımında tüp, panoya yakın şekilde konumlandırılmalıdır. Isının artmasıyla birlikte otomatik olarak delinen polimer boru, yangın söndürücü ajanın ısı yayan alana boşalması ile yangına müdahale eder. Isının tehlikeli boyuta ulaşmadan söndürücü gazın üzerine yayılması prensibi ile işlev gösteren sistem, maliyeti yüksek bir ünitenin sağlıklı şekilde korunmasını amaçlar. Sistemde kullanılan silindir boyutları 1, 2, 4 ve 6 litre arasında değişir. Sistemde tercih edilen gaz ve malzemelerin tamamı ise birinci sınıf kalitede olup UL, GOST, FM ve VdS onay belgelerine sahiptir.

 

Pano İçi Gazlı Söndürme Nasıl Çalışır?

 

Pano içi gazlı söndürme sisteminde HFC 23, FM 200, HFC 125 ve HFC 236ea gaz çeşitleri kullanılır. Elektrik kablolarının rengine zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilen bu işlemde, montajın güvenli uzmanlar tarafından yapılması önem taşır. Kuru kimyasal söndürme sistemleri ile başarılı şekilde çalışan pano söndürme sistemi, söndürme işlevinin yanı sıra savunma işlevine de sahiptir. Maddi olarak değeri yüksek olan makine, ekipman ve sistemlerinizi pano söndürme sistemi ile koruyabilirsiniz. 

 

Bilişim teknolojisi alanında hizmet veren firmaların tercih ettiği sistemler, algılayıcıların devreye girmesiyle tehlike anında müdahaleye başlar ve personeli hızla durumdan haberdar eder. İlk müdahalenin ardından olay yerine gelen personel, inceleme yaptıktan sonra daha büyük riskleri önlemek için itfaiye ekiplerine haber verebilir.

Pano İçi Yangın Söndürme Sistem Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Pano içi yangın söndürme sistemi konusunda seçim yaparken bu sistemlerin metrekare olarak büyük olan odalarda ve küçük panoların olduğu alanlarda etkili olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tip alanlarda mali açıdan avantajlı olan söz konusu sistemler, insan sağlığına zarar vermeyen gaz yapısı ile de kullanıcı dostu özellikler sergiler. Eğer alan küçük ise sistemler daha maliyetli olacağı için alanı tamamen koruyan çözümlere yönelmek daha akıllıca olur. Elektrik panoları, küçük trafolar, akü panoları, statik panolar, UPS panoları ve zayıf akım panoları yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanları arasındadır.

Elektrik Panosu Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

 

Elektrik yangınlarında kuru kimyevi toz söndürme sistemleri veya karbondioksit bazlı söndürme sistemleri tercih edilir. Kimyevi yangın söndürücü tüpler A, B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını başarılı şekilde söndüren cihazlar, fiyat/performans açısından ideal olduğu için sıklıkla tercih edilir. Karbondioksitli söndürücü tüpler ise B ve C sınıfı yangınlarda ideal kullanım özellikleri gösterir. Kuru metal tozlu söndürücüler, fabrikaların önemli cihaz ve ekipman bulunmayan bölümlerinde tercih edilir. Yangını kısa sürede söndüren tüpler, yanıcı maddelerde başlayan yangınlarda sıklıkla kullanılır.

Elektrik Pano Yangın Söndürme Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

 

Elektrik pano yangın söndürme sistemi çeşitleri, ağırlıklarına göre 1, 2, 4, 6 ve 12 kilo şeklinde olabilir. Özellikle büyük iş makinelerinin yer aldığı devasa fabrikalarda hayati öneme sahip olan bu sistemler, bu tesislerde ihmal edilmemesi gereken ekipmanlardır. Günümüzde yangınların çoğunluğu elektrik kaynaklı olarak meydana gelir. Bu tip yangınlarda elektrik panosu söndürme sistemi kullanılır. Beklenmedik felaketleri önleyen sistemler, maddi ve manevi pek çok kaybın önüne geçer. Söndürme sisteminin yalıtımsal özellikleri ve kullanılan HFC gazları,  yangınların büyümeden söndürülmesini kolaylaştırır. Elektrik pano yangın söndürme sistemleri kabin içi ve kabin içi otomatik yangın söndürme sistemleri olarak sınıflandırılabilir.

Kabin İçi Yangın Söndürme Sistemleri

 

Büyük kamu binaları ve işletmeler için aniden çıkan yangınların en büyük kaynağı elektrik panolarıdır. Bunun için özel tasarlanmış olan kabin içi yangın söndürme sistemleri, geliştirilmiş teknolojiler sayesinde farklı gazları içinde barındıran tüplerdir. Çıkabilecek olası yangın tehlikesinde kimyasal tüp, vana ve algılayıcıdan oluşan ekipman, saniyeler içinde aktive olarak yangına anında müdahale eder. Düşük maliyetli ve efektif çözüm sunan cihazlar depolama bölümü, makine ve çeşitli vasıtaları korur.

Kabin İçi Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Kabin içi sistemlerin birçoğu otomatik olup büyük alanlarda oluşabilecek tehlikeli durumları en aza indirir. Elektrik kablolarına zarar vermeden aktive olan sistem elektrik çarpması gibi problemlerin de önüne geçer. Bu sistemler direkt ve indirekt şeklinde olabilir. Otomatik olan sistem sayesinde hemen fark edilemeyecek yangınlar önlenir ve müdahalede gecikme şansı ortadan kalkar. Sistem içinde kullanılan gazlar havaya ve doğaya zararsız olup sağlıksız bir madde içermez. Elektrik pano odası yangın söndürme işleminde bu cihazlar etkin şekilde kullanılır.

 

Siz de yangın tehlikesine karşı etkili önlemler almak için Cumhuriyet marka yangın söndürme sistemlerini tercih edebilir, beklenmedik yangınlara karşı işletmenizi güvence altına alabilirsiniz. Cumhuriyet'in geniş ürün yelpazesi içinden işletmenizin ihtiyaçlarına en uygun sistemi seçebilir ve satış sonrası sunulan teknik destek hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

 

Elektrik yangını neyle söndürülür? / Elektrik yangınlarında hangi söndürücü kullanılır?

 

Elektrik yangınlarında kuru kimyevi toz ve karbondioksitli söndürücüler kullanılır. İtfaiye gelmeden önce yangınlara bu söndürücülerle müdahale edilerek yangının yayılması önlenmelidir. Aksi takdirde yangın, çok daha geniş alanlara yayılabilir. 

 

Elektrik yangını nasıl söndürülür?

 

Elektrik yangınlarını söndürürken söndürücü, panik yapmadan ve sakin bir şekilde kullanılmalıdır. Bilinçli bir şekilde yangın üzerine püskürtme hareketi ile müdahale edilmelidir. Bu tip durumlarda ortamda bulunan insanları dışarı çıkarmak olası kazaları önlemek adına önemlidir. Yangının gerçekleştiği alan küçük ise hava ile teması kesmek de yangını söndürme açısından etkili bir yöntemdir.

 

Elektrik panosunda çıkan yangın nasıl söndürülür?

 

Elektrik panoları yangınlarını söndürmek için ağırlıklarına göre farklı çeşitlere sahip olan yangın söndürme sistemleri kullanılır. Yalıtımsal unsurlarla tasarlanan ve HFC gazları içeren sistemler elektrik yangınlarında etkin performans gösterir ve yangının yayılmasını önler. Karbondioksitli söndürme sistemleri de elektrik panoları için yangın söndürme amaçlı kullanılabilir.

 

Elektrik yangınlarında hangisi kullanılmaz?

 

Elektrik nedeniyle çıkan yangınlarda iletken ürünlerin fazla olması sebebiyle su ile müdahale yapılmamalıdır. Bu tip yangınlarda suyun kullanılması pek çok felakete yol açabilir, elektrik çarpması riski bunların başında gelir.